Stadsvarkens onderdeel van Honours Film Festival Universiteit Utrecht

De Utrecht Universiteit kent een breed scala aan honours programma’s. Als gemotiveerde student kun je je aanmelden voor een honoursprogramma van je studie. De faculteit Geowetenschappen heeft ervoor gekozen om alle vier de studies van deze faculteit in één groep te doen, omdat multidisciplinaire samenwerking een belangrijk thema is. Tijdens zo’n honours programma krijgen de studenten een extra mogelijkheid hun kennis en ervaring te verbreden.

Voor het Honours Film Festival kregen studenten de opdracht een film van 5 minuten te maken waarin ze het thema ‘Stories of change’ vormgeven.
Een groepje van vier studenten wilden hun korte documentaire maken over “Natuur-inclusieve landbouw”. Door een docent werden ze gewezen op ons project, “Stadsvarkens”. Drie van de vier studenten zijn op een koude regenachtige dag langsgekomen en hebben in ruim drie uur tijd te horen en te zien gekregen wat ons project inhoudt en waar we zoal mee te maken hebben.

Een rondje bos beperkte zich tot een heen-en-weertje over het pad, vanwege het weer en de tijd. Meteen mochten ze meemaken dat het bosonderhoud ook betekent dat omgevallen bomen van het schrikdraad en bij voorkeur ook van het pad verwijderd moeten worden.
Ze zijn meegegaan met het halen van groenten en we namen even een kijkje bij de kaasmakerij Brandrood, alwaar kaasmaker Arjen ons uitgebreid te woord stond en ons het een en ander van zijn bedrijf liet zien.
Natgeregend en verkleumd van de kou zijn de studenten enthousiast met bijna drie uur materiaal terug gegaan naar Utrecht. Daar hebben ze het teruggebracht tot een filmpje van 5 minuten waarin ze hun verhaal duidelijk naar voren moesten brengen.

Tijdens het Honours Film Festival van de Utrecht Universiteit, dat plaatsvond op 14 januari jl., werd deze korte documentaire getoond samen met vijftien andere documentaires.
De subthema’s die aan bod kwamen in de documentaires waren: ”Het stedelijk gebied”, “Duurzame ontwikkeling”, ”De wereld om ons heen” (daarin viel Stadsvarkens) en “Water”.

De documentaire hebben de studenten aan ons gegeven en deze zullen we in ieder geval tonen tijdens de jaarlijkse informatieavond, die dit jaar op vrijdag 13 maart georganiseerd is.
We willen hierbij de studenten Vera Bekkers, Lotta Jüchtern, Mayuko Kamata en Misha Haroon bedanken voor het enthousiasme dat ze toonden en de manier waarop ze ons project in beeld hebben gebracht.

Judith Terlingen en Maut van Ommen