4 min 1 is 3

De oplettende voorbijganger is het misschien al opgevallen, er lopen nu maar drie in plaats van vier varkens in het bos. Dit komt omdat Elleke zaterdag 26 oktober teruggegaan is naar de fokker. En wel met een bijzondere reden: Elleke is namelijk drachtig !

We willen Elleke niet in ons bos laten werpen en er de biggen laten rondlopen, omdat we niet kunnen instaan voor de veiligheid van bezoekers en de biggen. Biggetjes zijn natuurlijk erg aantrekkelijk voor bezoekers (en honden), maar omdat Elleke haar biggen zal willen beschermen kunnen er ongelukken gebeuren. Bij de fokker kan Elleke in alle rust haar biggen werpen.

Elleke terug bij de boer

Onze Burnie heeft indertijd injecties gekregen om de vruchtbaarheid 100% te laten wegnemen, de zogeheten immuno-castratie waar we eerder een notitie over hebben geschreven. Maar dit blijkt iedere tien weken herhaald te moeten worden, terwijl ons was gezegd ieder half jaar. Daar is het mis gegaan.

Burnie heeft het er dus goed van genomen, want enige tijd geleden bleken, na een echo, alle drie de dames drachtig te zijn. Daaropvolgend hebben ze een spuit gekregen om de zwangerschap af te breken.
Elleke is toch drachtig gebleven en Kieckie ziet er ook drachtig uit, maar de dierenarts heeft haar niet kunnen scannen. Voor de zekerheid brengen we daarom Kieckie binnenkort ook naar de fokker. Helaas is dat zaterdag 26 oktober nog niet gelukt.

Indien mogelijk komen er na enkele maanden vier borgjes van Elleke terug naar het bos. De overige biggen mag de fokker houden als tegenprestatie voor de opvang van Elleke.
Voor de volgende lichting kiezen bewust voor borgjes (gecastreerde mannetjes). Zo kunnen er geen zwangerschappen meer ontstaan. En daarbij hopen we dan dat het ‘happen’ in de kuiten van bezoekers afneemt. Dit komt helaas bij deze lichting ook nog voor. Dat kan met de rangorde en de berigheid van de zeugen te maken hebben.

We houden nauw contact met de fokker. En bij Elleke gaan we zeker op kraamvisite. Jullie worden op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen.