In het Edese Veldhuizerbos lopen sinds mei 2016 varkens. Tijdens de eerste vijf jaren hebben er Mangalica-varkens rond gelopen. Op deze pagina leest u meer over dit ras. Op dit moment wordt het bos bewoond door Tamworth-varkens.
Tamworth
De Tamworth-varkens vinden hun oorsprong in het plaatsje Tamworth (Staffordshire), Engeland. De vacht van de Tamworth is rood of gemberkleurig, de neus en het lichaam zijn lang, de oren staan rechtop. De hoge poten zorgen ervoor dat het varken al wroetend niet met de buik over de grond sleept. Met diezelfde hoge poten kan het varken ook hoge snelheden ontwikkelen. De Tamworth staat bekend als hardloper.
Buitendieren
Het is een sterk ras dat goed tegen kou en warmte kan. Door de dichte vacht heeft de Tamworth geen last van zonnebrand, hoewel het varken tijdens de rui in juni en augustus wel schaduwrijke plekken en een modderpoel opzoekt. Dankzij de hardheid en de geringe gevoeligheid voor ziekten kan de Tamworth goed dienst doen als buitenvarken, bij voorkeur in de bossen.
Gedrag richting bezoekers
Voor Stadsvarkens is het belangrijk dat bezoekers contact kunnen maken met onze varkens, als ze dat willen. En met de mangalica’s kregen we helaas meldingen over hap-en bijtincidenten. De Tamworth staat bekend om hun ‘sociale vaardigheden’. Door hun vriendelijke karakter zijn ze prettig in de omgang.
Het vlees
Het Tamworth varkensvlees staat bekend onder vleesliefhebbers vanwege het fantastisch doorregen vlees, vooral heerlijk om slow-food te bereiden, maar ook op de barbecue. Het vlees is mals en ook het spek is echt uitstekend!.
Het vlees heeft een stevige consistentie, is bordeauxrood van kleur en bevat intramusculair vet, wat het vlees gemarmerd maakt. Deze juiste graad van marmering zorgt voor malsheid en de unieke rijke smaak, die nootachtig en zoet is.
Geen huisdieren
Onze varkens zijn geen huisdieren. Ze zijn goed benaderbaar en houden ervan geaaid te worden. Ze zijn nieuwsgierig van aard en dan vooral of ze iets eetbaars kunnen vinden. Het is echter belangrijk er rekening mee te houden dat ze onvoorspelbaar kunnen reageren.