Ede krijgt stadsvarkens

2 van de stadsvarkens die in Ede gaan rondlopen.

EDE – Wolvarkens gaan binnenkort rondlopen in het Veldhuizerbos bij Ede. De komst van de dieren is een initiatief van enkele Edenaren. Zij willen met de ‘stadsvarkens’ de inwoners helpen het verband te leggen tussen de dieren en het vlees op hun bord.

Volgens de initiatiefnemers is er een akkoord voor het gebruik van een terrein van bijna 1 hectare.

Hongaars ras
Er is gekozen voor een oud Hongaars ras, mangalica. Deze soort groeit traag en staat bekend om de kwaliteit van het vlees en spek. Volgens de initiatiefnemers zijn ze aanhankelijk en maken ze makkelijk contact met mensen.

Hek
Het gebied waarin de dieren gaan lopen, ligt tussen de Langekampweg en de wijk Veldhuizen, ten westen van het volkstuinencomplex in het Peppelensteeggebied. In eerste instantie komen er 4 varkens van ruim een half jaar oud. Ze moeten dit voorjaar arriveren, maar eerst moet er nog wel een hekwerk komen. Daarvoor is het budget nog niet beschikbaar. Het project krijgt onder meer steun van de gemeente Ede.

Openbaar toegankelijk
Het terrein zal openbaar toegankelijk blijven. Er komen verschillende evenementen, waaronder een ‘varkensverwendag’. De initiatiefnemers hopen dat scholen, scouting en Het Groene Wiel activiteiten willen ondernemen. Op 14 maart is er een info-avond over het project.

Artikel geplaatst op de gelderlander.nl