Green Barney Week 2020

Stadsvarkens was er vrijdag 4 december weer bij.


Aeres MBO Barneveld, een agrarische opleidingscentrum met opleidingen op het gebied van voeding, natuur en milieu, organiseert jaarlijks een themaweek voor hun studenten met allerlei activiteiten op maatschappelijk, sociaal en cultureel vlak. Hierbij worden veel externe organisaties ingezet die met grote betrokkenheid ‘hun ding doen’.


Ook Stadsvarkens is dit jaar uitgenodigd om ‘ons ding te doen’. En ‘ons ding’ is het bevorderen van voedselbewustzijn. De grote uitdaging was om het binnen de dimensie ‘politiek / juridisch / mensenrechten’ te houden. Achteraf gezien paste deze dimensie ook goed bij Stadsvarkens.

Om de gastles interactief te maken gebruikten we de Lagerhuis-debat-methode. Na algemene informatie over Stadsvarkens, waarin we een aantal meningen en dilemma’s hebben besproken, begon het Lagerhuis-debat.

Voor drie verschillende debat-rondes hadden we stellingen uitgewerkt:

  • Dieren die je kent en een naam geeft, eet je niet op.
  • Als de wet niet verandert, verandert er nooit wat.
  • Stadsvarkens is een inspiratie en voorbeeld voor de Nederlandse varkenshouderij.

Studenten werden verdeeld in een Voor- en een Tegen-groep en in de ruimte letterlijk tegenover elkaar gezet. Ter voorbereiding kregen ze een A4’tje met nog wat achtergrondinformatie over het onderwerp en een paar voorbeelden van argumenten om ze wat op weg te helpen.

De debatleider zorgde ervoor dat alles een beetje netjes verliep en de studenten de mogelijkheid kregen hun (toegewezen) standpunt te vertellen, te verdedigen en om op elkaar te reageren, met argumenten.

Voor de meeste studenten was dit een onwennige werkmethode, maar er kwam altijd wel wat op gang.

En natuurlijk heb je altijd studenten die liever het actieve werk aan anderen overlieten. Maar je zag dat velen wel nadachten over de stelling en hoe ze misschien hun stelling konden verdedigen. Met deze workshop hopen dat we de studenten hebben aangezet om na te denken over deze issues en dat ze het meenemen in hun latere werk.