Nieuwe biggen

Twee lichtingen varkens in één jaar, dat maakt 2018 bijzonder voor Stadsvarkens. Lichting drie werd verwelkomd op 25 mei en zes maanden later, op 21 december werd lichting vier verwelkomd. Feest met een zuur randje.

Lichting drie is een jaar te vroeg naar de slacht gegaan. Het gedrag van de varkens werd onberekenbaar. Doordat bezoekers de varkens hebben gevoerd, zijn de varkens alle bezoekers gaan zien als wandelend voer. Ze gingen bijten en de situatie was niet meer verantwoord in een openbaar terrein.
Het vrij recreëren tussen de varkens en ook het aaien en knuffelen van de dieren is een unieke opzet, die het project zo waardevol en aantrekkelijk maakt. Stichting Stadsvarkens zet zich volop in om bezoekers hiervan bewust te maken.

De nieuwe biggen zijn gevonden in Kootwijkerbroek. Bij de start van Stadsvarkens zag de fokker ons project al in het nieuws. Zij startte zelf op dat moment ook met Mangalica (wolvarkens). De fokker volgt Stadsvarkens sindsdien en was aangenaam verrast toen wij bij hen aanklopten. We wilden graag vier zeugen, maar er waren nog drie zeugjes beschikbaar. De vierde big was een nog niet gecastreerd beertje.

De fokkers Dini en Gerrit zijn met de biggen mee gereisd om de biggen af te leveren. Het beertje heeft inmiddels een immuno-castratie behandelding ondergaan.

Hoewel scoutinggroep Jan Hilgers vakantie had en dus niet op het welkomstfeest waren, hebben ze toch traditiegetrouw de biggen namen gegeven. Elleke heeft haar naam van de tipgever gekregen.

naam                       geslacht                oornummer          uiterlijk
Kieckie                      zeug                     0009                      zwart
Burnie                       borg                     0008                      licht
Donatella                  zeug                     0002                      rossig (grootste)
Elleke                         zeug                     0003                      licht rossig