Ons team

Ons team bestaat uit een kernteam van zes personen en een grote groep vrijwilligers.

Zonder hulp lukt het niet

Het project wordt gedragen door vrijwilligers. Zo zijn er hulpboeren die de varkens voeren en controleren.
Er zijn mensen nodig die zorgen dat het voedsel uit reststromen opgehaald wordt, het terrein onderhouden blijft en die meehelpen bij het organiseren van activiteiten met betrekking tot de Wolvarkens en voedselbewustzijn. En daarnaast zijn er communicatie medewerkers (voor de website en facebook) en een fotograaf.

Kernteam

Het kernteam is het bestuur en een aantal mensen die het bestuur intensief ondersteunen bij organisatorische zaken om van dit initiatief een succes te maken.
Hieronder stellen de kernteamleden zich aan u voor:

rene_geneijgen

René van Geneijgen, bestuurslid – voorzitter en penningmeester

Midden in de crisis van de jaren tachtig heb ik al plannen uitgedacht voor varkens op een uitgestrekt terrein nabij het dorp Swifterbant (gem. Dronten). Na enkele jaren zou het project zichzelf bedruipen. Veel lof, prachtig uitgewerkt plan en daar is het bij gebleven. Ik was zeer gedreven, maar kon het project zelf niet gaan uitvoeren. Het plan verdween diep in een bureaula. Is het daarbij gebleven? Nee zeker niet. Mijn liefde voor vrije varkens is niet in een bureaula verdwenen. Ik wil graag stedelijke bronnen benutten om de varkens te voeren en te verzorgen en goede communicatie over de waarde van voedsel. Ons voedsel en onze omgeving zijn zo waardevol. Dat laat ik graag aan iedereen zien. Wie de waarde ziet zal daar ook naar handelen. Deze keer sta ik er niet meer alleen voor en na al die jaren is de tijd er inmiddels rijp voor. De focus is nu minder commercieel en meer gericht op voedsel bewustzijn.

team

Niekolien Groenenveld – Verduijn, bestuurslid – vrijwilligerscoördinator

Mijn naam is Niekolien en binnen de organisatie hou ik me bezig met de vrijwilligers, grotendeels hulpboeren.
De reden dat ik in dit project ben gestapt heeft eigenlijk niets met varkens te maken. Voor mij zijn vooral het sociale aspect en het aspect van de bewustwording belangrijk.
Ik vind het prettig onderdeel te kunnen zijn van een groep mensen die gezamenlijk tot een mooi product komen. Ieder heeft met zijn/haar eigen kennis, kwaliteiten en inzichten een aanvullende inbreng in het geheel. Andere vrijwilligers hebben kennis over of ervaring met zaken en situaties die voor mij nieuw zijn en zo kunnen we van elkaar leren.
Bewustwording vind ik belangrijk. Doordat je bewust bent van wat je doet en hoe je de varkens verzorgt, krijg je dit terug in het vlees en ook je leefomgeving. Je moet goed zorgen voor wat je nuttigt!
Eenmaal actief bezig met onze varkens is de liefde voor hen gegroeid. En dat ze geslacht worden doet me wel wat, meer dan ik dacht.

Maut van Ommen, organisatieteam Maut van Ommen, bestuurslid – secretaris – communicatie

Als ik in maart 2016 een foldertje ontvang over een initiatief dat “Stadsvarkens” heet, ben ik nieuwsgierig. ‘Varkens in de stad’, klinkt leuk. Zou ik daar ook iets voor kunnen doen? Meteen twijfel ik bij de gedachte dat de varkens misschien wel geslacht worden. Ik realiseer me natuurlijk direct dat er iets niet klopt in mijn gedachte. Ik ben niet vegetarisch, dus waar komt mijn babi ketjap dan vandaan?

Na de informatieavond besluit ik vrij snel mezelf aan te melden voor het organisatieteam en als hulpboer.

Ik moet toegeven dat ik nog niet voorzie hoe ik het me vergaat als de varkens, na al onze verzorging en aandacht, daadwerkelijk worden geslacht. Stop ik ermee en leef onbewust verder (bind oogkleppen om), stop ik met vlees eten óf ervaar ik deze bewustwording als iets bijzonders en ga ik gewoon door met mijn activiteiten voor Stadsvarkens? We zullen zien!

Fotograaf Emile

Emile Nijs, kernteamlid – fotograaf

Bewust eten doe ik van jongs af aan. Vanaf mijn achttiende heb ik ervoor gekozen om geen vlees te eten, omdat er zo slecht met de dieren voor consumptie omgegaan wordt. Toen ik door een flyer op de hoogte kwam van het project stadsvarkens, sprak mij vooral het thema “voedselbewustwording” aan. Ik vind bewust kiezen voor wat je eet zeer belangrijk!

Omdat ik graag fotografeer, heb ik me op de voorlichtingsavond in de kantine van Blauw-Geel aangemeld om foto’s te gaan maken. Tevens hebben wij ons als gezin opgegeven om als hulpboer mee te helpen om betrokken te zijn bij de verzorging van de varkens.

Door nu betrokken te zijn bij dit project hebben wij als gezin, ondanks dat we al meer dan 20 jaar in Veldhuizen wonen, meer leuke buurtbewoners leren kennen!

Jolanda Strubel, kernteamlid – communicatie medewerker

Ik heb begin 2017 kennis gemaakt met de stadsvarkens tijdens een wandeling in het Veldhuizerbos. Toevallig was er op dat moment een vrijwilliger aanwezig om tekst en uitleg te geven. Sindsdien ben ik verknocht aan deze sociale beesten en aan dit project.
Ik ben begonnen als hulpboer en voer de varkens eens in de 2 weken. Hierdoor bouw je een band op met deze intelligente dieren. Daarnaast ben ik medeverantwoordelijk voor de communicatie: de website, de algemene en vrijwilligers nieuwsbrief. Ook vind ik het leuk om op evenementen mensen voor te lichten over de Stadsvarkens.
Bewuster met je eten omgaan vind ik een belangrijke zaak. Het is en blijft confronterend om een stukje vlees op je bord te hebben van een varken dat je hebt gevoerd. Het maakt ook dat je toch anders naar het vlees in de supermarkt kijkt. Ik hoop dat door dit project meer mensen zich daar ook iets meer bewust van worden.