Stadsvarkens lustrum-maand: De ‘kleintjes’ zijn aan de beurt

In deze week van ons lustrum-maand introduceren we de Kleurplaatwedstrijd en vertellen we over de komst van de nieuwe biggen.

Kleurplaat


Onze vrijwilligster Jolanda heeft een kleurplaat gemaakt. We nodigen nu alle (basisschool) kinderen uit om de kleurplaat mooi in te kleuren (er is geen maximum leeftijd aan deze wedstrijd verbonden, dus voel je vrij ook mee te doen).

Uit alle ingezonden kleurplaten wordt een winnaar geloot. De winnaar wordt vernoemd of mag een naam verzinnen voor één van de biggen.

Inleveren kan tot 31 mei. En de uitslag wordt 14 juni bekend gemaakt.

De kleurplaat is online beschikbaar via deze link. Je kunt het dan downloaden, zelf uitprinten en inkleuren. Schrijf jouw naam en adres op de kleurplaat en mail het naar info@stadsvarkens.nl of post de kleurplaat in de brievenbus bij de poort van Stadsvarkens (Langekampweg).

Maar ze zijn ook op de basisscholen in Veldhuizen verspreid. Daar kunnen kinderen een kleurplaat meenemen, inkleuren en op school weer inleveren.

Als je een kleurplaat hebt ingeleverd ontvang je een kleine attentie.

Nieuwe biggen en een ander ras


De planning is dat aanstaande zaterdag 15 en zondag 16 mei de varkenswisseling plaatsvindt.
Na vijf jaar wisselt stichting Stadsvarkens van varkensras. Een reis door Europa van oost (Hongaars ras; Mangalica) naar west (Engels ras; Tamworth).

De Mangalica, ook wel wolvarken genoemd, is een aantrekklijk dier om te zien en te aaien, kan het buitenleven goed aan. Vijf jaar hebben ze ons veel genot bezorgd.
Helaas waren er verschillende bijt-incidenten gemeld. Waarom dit gebeurde, was niet altijd te herleiden. Stichting Stadsvarkens heeft wel aanleiding gevonden om aan te nemen dat het in het ras kon zitten.

Het openbare karakter van het project is uniek. En er is geen vergelijking met andere projecten te vinden. Omdat dit openbare karaktere belangrijk is voor ons, heeft Stadsvarkens gekozen voor het Tamworth-varken. Dit is ras wordt geprezen vanwege haar zachte karakter.

Hoewel de zoektocht naar Tamworth-biggen moeizaam startte zijn ze uiteindelijk dicht bij huis gevonden en wel in Leusden.
Zaterdagochtend 14 mei gaan Jackie, Rickie en Peppie op een leeftijd van 1½ jaar naar de slacht.
En zondagmiddag worden de drie nieuwe Tamworth-biggen gebracht.

Door corona loopt het allemaal anders en zal er geen ontvangstfeest komen. Ook het geven van de namen zal dit jaar anders verlopen. Prijswinnaars van de diverse wedstrijden worden 7 juni bekend gemaakt en zij mogen zichzelf laten vernoemen of een naam bedenken voor één van de varkens.Onze nieuwe biggen zullen daarom een aantal weken zonder naam in ons bos rondlopen.