Stadsvarkens op excursie bij de Bonte Bentheimers

Samen weet je meer dan alleen. Met dat als uitgangspunt zijn we op maandag 15 augustus met een kleine delegatie van Stadsvarkens-hulpboeren naar een varkensproject in Oosterbeek gegaan om eens te horen wat hun ervaringen zijn en welke tips ze misschien wel voor ons hebben.

Sinds april 2015 is in Oosterbeek, gemeente Renkum, het Bonte Benheimer Landvarken ingezet om de invasieve Japanse Duizendknoop te elimineren. De varkens eten zowel de stengels en het blad als de wortels. Zo snijdt het mes aan twee kanten: milieuvriendelijke bestrijding van invasieve exoten met vlees als eindresultaat.

16-08-15_Excursie naar Oosterbeek_010e

Renkum kampt al jaren met het probleem dat de groei van de Japanse Duizendknoop niet in te dammen is. De gemeente zit er vol mee en doet mee aan een landelijk programma dat in 2013 is gestart en vier jaar duurt. Hierbij onderzoekt een aantal gemeenten hoe de Japanse Duizendknoop het best kan worden bestreden.

De terloopse opmerking “waarom gebruik je geen varkens hiervoor?” is serieus opgepakt en zo is in Renkum het idee uitgewerkt om varkens hiervoor in te zetten.

Het project is het tweede jaar in gegaan en een tweede lichting varkens loopt nu op het terrein.

16-08-15_Excursie naar Oosterbeek_012e

De Bonte Bentheimer is een erkend Nederlands zeldzaam varkensras en op dit moment het enige Nederlands ras. Er zijn er pakweg 2500 van in de wereld. Het is een makkelijk, zachtaardig dier dat goed tegen allerlei weersomstandigheden kan. Dat was ideaal, maar groeide (net als de Mangalica) te langzaam en raakte daardoor in de vergetelheid.

De doelstelling van dit project is in aanvang duidelijk anders dan dat van Stadsvarkens. De Mangalica’s worden niet gebruikt voor onkruidbestrijding. Maar het werken met ‘hulpboeren’ hebben we van hen afgekeken. Hiermee wordt de betrokkenheid van omwonenden vergroot.

Nadat we ruim een uur ervaringen en idee├źn met elkaar hebben uitgewisseld, is afgesproken dat ‘Oosterbeek’ ook een keer naar het ‘Veldhuizerbos’ komt.

Een impressie van de avond vind je in het onderstaande filmpje.

Geef een antwoord