Het gedrag van onze derde lichting varkens is hen fataal geworden. De vele belangstelling die ze krijgen blijkt een keerzijde te hebben. De varkens zijn nu acht maanden oud, wat jong is voor wolvarkens. Het zijn namelijk van een langzaam groeiend ras, die normaal anderhalf tot twee jaar oud wordt voordat ze naar de slacht gaan.
Maar net als hun snelgroeiende gangbare soortgenoten gaan Lola, Geert, Harry en Alfred toch nu al naar de slager.
Zolang onze varkens in het bos bij Stadsvarkens rondlopen, genieten ze van de aangelegde plas en allerlei lekkere groenten uit het bos en die hulpboeren van Stadsvarkens dagelijks bij de groenteboeren ophalen.
Helemaal door het dolle zijn ze als ze de wei krijgen die opgehaald wordt bij de kaasmakerij van Brandroodkaas. Dat wei voeren is een prachtig spektakel en iedereen mag daarvan meegenieten.
Zelf de varkens voeren mag helaas niet en dit staat met borden aangegeven. Maar toch is de verleiding voor sommige mensen te groot.
Het voeren van de varkens door bezoekers heeft helaas tot onaangenaam gedrag van de varkens geleid. Meldingen van opdringerig gedrag van de varkens en ook het bijten zijn de laatste tijd toegenomen.
De dieren inspecteren nu bijna iedere bezoeker op eetbare lekkernijen en dit ongewenste gedrag is niet meer te corrigeren. En dat is niet houdbaar in een openbaar toegankelijk terrein. Hierdoor heeft de stichting na zorgvuldig afwegen moeten besluiten de varkens vervroegd naar de slager te brengen.
Natuurlijk komen er weer nieuwe biggen en blijft stichting Stadsvarkens zich inzetten om voedselproductie zichtbaar te maken en voedselbewustzijn te stimuleren. Er worden meer en duidelijkere borden geplaatst die aangeven wat het gevaar is van het tussendoor voeren van varkens.
Ede heeft met Stadsvarkens een uniek project; nergens kun je zonder toezicht gewoon bij de varkens het terrein op. Knuffelen met de varkens gaat uitstekend, zolang iedereen het voeren aan de hulpboeren overlaat. Laat oud brood, koekjes en andere lekkernijen thuis en bezoek de Stadsvarkens zonder de varkens te voeren. Spreek een ander erop aan als u deze persoon ziet voeren. Zo blijft het gedrag van de varkens plezierig, net zoals de twee lichtingen die Harry, Lola, Alfred en Geert zijn voor gegaan.