derde lichting Stadsvarkens-biggen

Het gedrag van onze derde lichting varkens is hen fataal geworden. De vele belangstelling die ze krijgen blijkt een keerzijde te hebben. De varkens zijn nu acht maanden oud, wat jong is voor wolvarkens. Het zijn namelijk van een langzaam groeiend ras, die normaal anderhalf tot twee jaar oud wordt voordat ze naar de slacht gaan.

Maar net als hun snelgroeiende gangbare soortgenoten gaan Lola, Geert, Harry en Alfred toch nu al naar de slager.

Zolang onze varkens in het bos bij Stadsvarkens rondlopen, genieten ze van de aangelegde plas en allerlei lekkere groenten uit het bos en die hulpboeren van Stadsvarkens dagelijks bij de groenteboeren ophalen.

Helemaal door het dolle zijn ze als ze de wei krijgen die opgehaald wordt bij de kaasmakerij van Brandroodkaas. Dat wei voeren is een prachtig spektakel en iedereen mag daarvan meegenieten.

Zelf de varkens voeren mag helaas niet en dit staat met borden aangegeven. Maar toch is de verleiding voor sommige mensen te groot.

Het voeren van de varkens door bezoekers heeft helaas tot onaangenaam gedrag van de varkens geleid. Meldingen van opdringerig gedrag van de varkens en ook het bijten zijn de laatste tijd toegenomen.

De dieren inspecteren nu bijna iedere bezoeker op eetbare lekkernijen en dit ongewenste gedrag is niet meer te corrigeren. En dat is niet houdbaar in een openbaar toegankelijk terrein. Hierdoor heeft de stichting na zorgvuldig afwegen moeten besluiten de varkens vervroegd naar de slager te brengen.

 

Natuurlijk komen er weer nieuwe biggen en blijft stichting Stadsvarkens zich inzetten om voedselproductie zichtbaar te maken en voedselbewustzijn te stimuleren. Er worden meer en duidelijkere borden geplaatst die aangeven wat het gevaar is van het tussendoor voeren van varkens.

Ede heeft met Stadsvarkens een uniek project; nergens kun je zonder toezicht gewoon bij de varkens het terrein op. Knuffelen met de varkens gaat uitstekend, zolang iedereen het voeren aan de hulpboeren overlaat. Laat oud brood, koekjes en andere lekkernijen thuis en bezoek de Stadsvarkens zonder de varkens te voeren. Spreek een ander erop aan als u deze persoon ziet voeren. Zo blijft het gedrag van de varkens plezierig, net zoals de twee lichtingen die Harry, Lola, Alfred en Geert zijn voor gegaan.

 

6 reacties op “Vervroegde slacht

 • Rowan

  Wat bizar zeg. Dus je geeft mensen de mogelijkheid om de varkens te voeren (en te knuffelen!) en dan moeten ze maar in stukken gesneden worden omdat de varkens dat eigenlijk wel heel leuk vinden! (of wat je kan omschrijven als “opdringerig”, om het toch een negatieve lading te geven).

  Echt bizar. En gewoon weer door gaan. Met het idee dat de volgende “lichting varkens” ook weer opgevreten kunnen worden. Moge de “nieuwe lichting” wel twee volel jaren het daglicht zien.

  • Rene van Geneijgen

   Ten eerste onze verontschuldigingen voor het late plaatsen van uw reactie.

   Wij hebben heel graag dat mensen onze varkens bezoeken, aaien en knuffelen. Het voeren mag uitsluitend door hulpboeren. Deze twee aspecten gaan heel goed samen. Maar omdat er mensen zijn die zich laten verleiden om te voeren zijn er op diverse plaatsen bordjes opgehangen, ‘NIET VOEREN’. Zolang bezoekers zich hier aan houden weten de varkens dat voer niet van bezoekers komt, maar van hulpboeren op vaste tijden en een vaste voerplaats.
   Met het voeren van de varkens door bezoekers wordt het gedrag van de dieren onbedoeld verpest. Kom gerust, troetel met de varkens, maar voer ze niet dan blijven het aangename dieren waar iedereen van geniet. Uiteindelijk worden ze wel geslacht en wordt hun vlees hoog gewaardeerd.

 • henrike van

  Ik heb zelden zo een staaltje van hypocriete mensen gelezen.
  Waarom de dieren niet herplaatsen? Als u toch al weet dat dit elke keer gebeurt waarom dan de dieren de dupe laten worden.
  Ik zou me schamen om dit dieren aan te doen, het is te hopen dat u zelf kunt slapen als u dit door laat gaan. Ik roep alle mensen op om uw stichting te benaderen zodat u weet dat uw beslissingen zeer dier onvriendelijk zijn .
  U kunt immers contact opnemen met ikzoekbaas van de dierenbescherming .
  Of is dit omdat de feestdagen er aan komen en het vlees aan mensen is toegezegd ?
  Henrike van Dijk

  • Rene van Geneijgen

   Beste Henrike,
   Wij zijn consequent en houden vast aan een duidelijker lijn. Stadsvarkens staat voor voedselbewustzijn. Waar komt jouw eten vandaan? Welke waarde geef jij aan jouw eten? Dit doen we door biggen aan te kopen en af te mesten voor menselijke consumptie in een aantrekkelijke toegankelijke omgeving in de bebouwde kom. Veel mensen genieten van de dieren en het project. Naast het genot dat de dieren brengen worden mensen tevens aan het denken gezet over voeding. Als je vlees eet, zullen daar dieren voor geslacht worden. Onze eigen varkens zijn met heel veel zorg, aandacht en liefde verzorgd. Hun vlees is mede daardoor lekkerder en ik zal er geen grammetje van verspillen. Ik weet wat ik eet, het is niet langer anoniem.
   De medewerkers van Stadsvarkens zorgen buitengewoon goed voor hun dieren. Hiervoor is Stadsvarkens beloond met een vijfsterren varkenshouderij status. Daarmee staan we tussen de beste varkensboeren van Nederland. Kijk maar eens bij: http://www.varkensinnood.nl/varkensboeren/stadsvarkens

 • Carla de Bondt

  Het gedrag van de mensen is de varkens fataal geworden door het vele gevoer. Dit mag niet maar toch is de verleiding te groot en dan krijg je opdringerige dieren. Dit ongewenste gedrag is helaas niet meer te corrigeren bij de dieren maar wél bij de mensen want die kunnen immers lezen dat het streng verboden is de dieren te voeren !! Daarom moet dit veranderd worden in een ander soort toegangkelijk terrein, net zoals een dierentuin of een soort nationaal park. Daar kan het wel en worden de dieren ook verzorgd/gevoerd door de dierverzorgers en boswachters. Aan het eind van het seizoen worden in een NP de dieren geschoten en kan je het vlees kopen. In een dierentuin konden we vroeger altijd bij de voermomenten zijn en ZELF voer in het hok gooien. Zet dus borden neer hoe laat de dieren voer krijgen en dat wandelaars daar ev. bij mogen helpen; zet schrikdraad om het terrein en ook bij de toegangshekjes zodat bezoekers gecontroleerd kunnen worden. Laat voorlopig géén nieuwe biggen los voordat dit rond is en laat de “oude” ergens anders in een weiland met onderkomen lopen of bij een andere natuurlijke boer.

  • Rene van Geneijgen

   Het corrigeren van mensen is ook lastig, daarom Hebben we ervoor gekozen om ons verhaal duidelijk uit te leggen en mensen bewust te maken van de gevolgen van voeren anders dan door de hulpboeren. Dit was onze derde lichting varkens. Bij de eerste twee lichtingen ging het wel goed. Het toegankelijke is erg belangrijk om mensen in contact te brengen met de dieren die ons vlees leveren. Onze doelstelling, het bevorderen van voedselbewustzijn werk het best als je ook dicht bij de dieren kunt komen en daadwerkelijk contact met de dieren kunt hebben. De suggestie om voertijden aan te geven, zodat mensen de hulpboer kunnen helpen hebben we doorgevoerd. Het is een project dat volledig draait op vrijwilligers. De voertijden wisselen soms iets omdat hulpboeren ook ieder eigen privé verplichtingen hebben. Onze informatievoorziening is op het terrein aangepast met een informatiepaneel en uitleg bij de bordjes niet voeren. Onze varkens worden uiteindelijk allemaal geslacht voor consumptie en het vlees is via ons beschikbaar.

Reacties zijn gesloten.