Wisseling van de wacht

Zwaluwbuik mangalica biggen

In het Veldhuizerbos in Ede lopen al twee jaar vier Hongaarse wolvarkens (mangalica) rond. Deze varkens worden door vrijwilligers gevoerd en verzorgd in het kader van een heel speciaal project, gericht op voedselbewustzijn.
Zodra de varkens klaar zijn voor de slacht, gaan de ‘oude’ varkens naar de slacht en worden jonge biggen uitgezet. Dit moment is nu weer aangebroken voor de huidige lichting. De ‘oude’ varkens, Debbie, John Mendes, Henk en Ineke, zijn na anderhalf jaar in het Veldhuizerbos klaar voor de slacht. Het speciale vlees is vanaf juni verkrijgbaar via een afzet-vereniging. Hoe u dat vlees kan bestellen kunt u binnenkort lezen op de site.

De nieuwe biggen hebben een voor Stadsvarkens nieuwe kleurslag: na blonde en rode varkens is de nieuwe lichting zwart. Zwarte varkens met lang krullende haren en een witte buik, de zogeheten ‘zwaluwbuik’.
Het verwelkomen van de nieuwe biggen is een feest, een happening. Het welkom feest zal zaterdag 26 mei om 14:00 uur plaats vinden aan de Langekampweg (net voorbij de slagbomen en Tuinenpark De Koekelt).
Tijdens dit voor iedereen gratis toegankelijk. Feest is er uiteraard beschuit met “muisjes” voor de aanwezigen. Stadsvarkens maakt er een gezellig feest van waar de nieuwe biggen te zien zijn, hun namen onthuld worden en een rondleiding wordt gegeven. Traditiegetrouw worden de namen van de biggen gekozen door scouts van scoutinggroep Jan Hilgers.

 

Het welkom feest is ook een mooie gelegenheid om de laatste hand te leggen aan een herdenkingsplek voor Petra Oosterveld-de Wit. Petra was een van de enthousiaste pioniers van het project. Helaas is ze een half jaar na de start van dit project overleden. Vorig jaar heeft Stadsvarkens ter ere van Petra een rode beuk geplant en onlangs is door vrijwilliger Jos een bank rondom de boom getimmerd. Met het plaatsen en onthullen van een bordje met haar naam is de herdenkingsplek nu compleet en zal tijdens het feest worden onthuld.