Stadsvarkens: Natuurlijk, gezond en bewust eten uit de buurt

Aan de westelijke rand van Ede (Gelderland), in het Veldhuizerbos, lopen drie varkens rond (klik hier voor de lokatie). Varkens lenen zich bij uitstek voor het doel van Stichting Stadsvarkens om aandacht te vragen voor voedsel. De dieren zijn aanhankelijk, je maakt er makkelijk contact mee, ze zijn intelligent. Daarbij zijn deze varkens ook nog aantrekkelijk om te zien. De confrontatie met de slacht zal daardoor niet voor iedereen gemakkelijk zijn. Nadat deze varkens geslacht zijn zal het bos bewoond worden door drie nieuwe biggen totdat zij slachtrijp zijn.

De betekenis van de slogan van Stadsvarkens

  • Natuurlijk: Ja, natuurlijk willen we dat de varkens kunnen genieten van de vrijheid en ruimte in een natuurlijke omgeving, op een zo’n natuurlijk mogelijke manier. Waarbij het vanzelfsprekend is dat het vrij toegankelijk blijft voor wandelaars.
  • Gezond: Het bosperceel waar de varkens verblijven, is een gezonde plek waar je als bezoeker tot rust kunt komen en waar de varkens op een gezonde manier en langzaam groeien naar het moment dat ze rijp zijn voor de slacht. Het knuffelen met de varkens maakt bij zowel mens als varken een gezond goedje los.
  • Bewust eten: Door het vlees uit de anonimiteit te halen, zullen we bewuster zijn van ons eten. Het vlees wordt heel waardevol en je gooit niet zomaar meer iets weg. Ook door het voeren van varkens met reststromen willen we zo veel mogelijk voedselverspilling tegen gaan.
  • Uit de buurt: Om dit alles meer zichtbaar en makkelijk bereikbaar te maken, is gekozen voor het bos dat tegen de woonwijk Veldhuizen ligt. Vrijwilligers, veelal uit de buurt, verzorgen de varkens. En tijdens je dagelijkse wandeling, met of zonder hond, kun je de varkens gewoon tegenkomen.

Ons doel met Stadsvarkens in Ede

Stadsvarkens vraagt dus aandacht voor gezond en duurzaam voedsel. En het wil mensen stil laten staan bij de waarde van voedsel. Dit doen we door onze varkens dicht bij de mensen in een natuurlijke omgeving te laten opgroeien en vleesproductie zichtbaar te maken. Want uiteindelijk worden de varkens geslacht en het vlees gegeten.

Activiteiten

We krijgen aandacht voor onze doelstelling door de ontmoeting met de varkens. Naast de spontane ontmoetingen van het publiek met de varkens, organiseert Stadsvarkens ook graag met een of meerdere partners activiteiten die ontmoetingen stimuleren of die gericht zijn op voedseleducatie.

Heeft u een idee voor een recreatieve, educatieve of kunstzinnige activiteit die een relatie kan hebben met de Stadsvarkens, laat het ons dan weten via info@stadsvarkens.nl. We staan overal voor open.

Kijk voor de reeds geplande activiteiten in onze agenda.

Geef een antwoord