Veel gestelde vragen

Heb je een vraag en staat hij hier niet? Stel hem ons dan.

* Moet ik bang zijn voor ziekten zoals MRSA of zoönosen?
Nee dit is niet nodig mits jij je aan een aantal basisregels houdt. Overdracht van deze ziekten vindt voornamelijk plaats door het aanraken van de varkens en is vooral te zien in de intensieve veehouderij of slachterij. Er zijn geen vaste hygiënerichtlijnen beschikbaar voor de beoogde situatie van Stadsvarkens. Het is wel aan te raden om de gangbare hygiëne-regels te hanteren.

Was je handen in ieder geval op de volgende momenten:

  • Na het aaien van dieren
  • Vóór en na het eten
  • Voordat u het gezicht aanraakt

Er is een pomp op het terrein aanwezig. Hier komt geen drinkwater uit, maar het voldoet om je handen te wassen.

Wil je meer lezen over allerlei ziekten? Lees dan dit hele bericht.


* Moet ik een tetanusprik halen na een bijt-incident?
Tetanusvaccinatie wordt sinds 1957 aangeboden aan alle kinderen in Nederland via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Ze zijn dan tot hun 19e jaar beschermd. Reizigers met een verre bestemming die een tetanusvaccinatie hebben gehaald zijn voor 10 jaar beschermd.

Het is altijd goed om na een bijtincident naar de huisarts te gaan of vanaf de 19e jaar iedere 10 jaar preventief een injectie te halen.

Voor meer informatie kun je naar http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tetanus


* Mag ik de varkens voeren met eten dat over is van thuis?
Nee. Het is volgens zowel de Nederlandse als de Europese wet niet toegestaan etensresten van thuis aan de varkens te voeren. Dit is vanwege het risico voor ernstige ziekten bij varken en uiteindelijk ook bij mens.

We vragen u ook niet tussen de vaste voedertijden door te voeren. Het kan wel wanneer een hulpboer aanwezig is tijdens deze voedertijden, ong. 09:00 en 17:00 uur. Dan kunnen we ook controleren wat er zoal gegeven wordt.

* Is het terrein openbaar?
Ja, binnen zonsopgang en zonsondergang is het terrein vrij toegankelijk.

Hou er wel rekening mee dat het nu het woongebied is van de varkens en behandel ze met respect. Het is verstandig er niet te picknicken, want dan kunnen de varkens vervelend opdringerig worden.


* Kan ik als vrijwilliger iets betekenen?
Dat kan zeker. We zijn altijd op zoek naar mensen die mee willen helpen bij verschillende werkzaamheden. Eigen inbreng is zeer welkom. In ieder geval kunnen we mensen gebruiken in de volgende rollen:

  • Hulpboeren geven de varkens eten, checken of het wel goed met ze gaat en controleren de staat van het bos.
  • Ophalen van het eten voor de varkens. De stichting wil graag de voedselkringloop sluiten door reststromen te gebruiken uit de directe omgeving. Nu halen we bij een aantal groentenboeren groenten die zij niet verkopen, bij een kaasmaker het restproduct ‘wei’ en bij een bierbrouwer het restproduct ‘bierbostel’. Dit moet met enige regelmatig gebeuren, hier zijn de varkens van afhankelijk.
  • Voor het bosbeheer hebben we mensen nodig die mee kunnen helpen bij het snoeien van planten, schoonhouden van het bos en en meer voorkomende klussen. Hiervoor hebben we minimaal vier klusdagen in het jaar. Afhankelijk wat er zich voordoet, worden deze dagen ingepland.
  • Activiteiten organiseren. Om onze boodschap uit te dragen willen we graag activiteiten organiseren in Ede, bij voorkeur in samenwerking met omliggende organisaties en instanties. Hier kunnen we wel creatieve mensen voor gebruiken die mee kunnen denken en organiseren.


* Waar kan ik doneren?

Maak gebruik van de onderstaande knoppen en doneer 5, 10 of 15 euro. Door op het iDeal logo te klikken ga je direct naar de iDeal betaal pagina en kun je eenvoudig een betaling overmaken.

Doneer nu 5 euro aan de stichting stadsvarkens! Doneer nu 10 euro aan de stichting stadsvarkens! Doneer nu 15 euro aan de stichting stadsvarkens!