Het Wolvarken

De Mangalica ofwel Wolvarken, het vorig ras

De eerste vijf jaren van het project, mei 2016 tot en met mei 2021, werd het perceel bewoond door Mangalica-varkens (spreek uit mangalietsja). Ook bekend als Wolvarkens of Krulvarkens, vanwege hun krullende vacht.

Het Hongaars Wolvarken is in Nederland relatief onbekend, maar is bezig met een opmars.  
Onze eerst wolvarkens waren in Barneveld geboren, bij het Groenhorstcollege. Ook de daaropvolgende lichtingen biggen zijn in Nederland geboren.

Het varkensras is ontstaan in 1833, uit een kruising tussen het Servische Sumadia varken en het Szaltonser- en het Balkonyervarken. Er bestaan blonde, rode en “zwaluwbuik” gekleurde varkens. Aan de gestreepte biggen is te zien dat de Mangalica rechtstreeks afstamt van wilde zwijnen. 

Buitendieren
Hun vacht is seizoensgebonden. In de winter hebben ze mooie volle krullen en in de zomer zijn de krullen tijdelijk veranderd in een rechtharige vacht. Door de krullen zijn ze goed opgewassen tegen de kou. 

Bijna uitgestorven

De verandering van consumentengedrag zorgde voor een snelle daling van het aantal wolvarkens in de jaren 80. Het ras voldeed niet aan de nieuwe eisen: het produceerde te veel spek en het vlees was erg vet. Ook gaat de groei van wolvarkens traag, in tegenstelling tot de moderne rassen.
In 1994 heeft een vereniging van Mangalica-fokkers het zuivere ras opnieuw geïntroduceerd op de markt. En in 2010 zijn de eerste Hongaars-Nederlandse Mangalica’s geboren. 

mangalica-spekvleesGoed vlees

Het vlees heeft een superieure smaak en het vlees is cholesterolverlagend en heel sappig.  Vlees van het Mangalica-varken bevat vier keer zoveel Omega-3 vetzuren dan van normale varken dat we kennen uit de supermarkt. De vetzuursamenstelling lijkt op die van plantaardige olie.Het vlees is zacht en fijn dooraderd met spek, de zogenaamde marmering. Het spek is dé smaakdrager van dit vlees.