De effecten van de hormonen bij Thea

De belangstelling voor Thea,  Tommie, Billie en Harrold is overweldigend. Logisch als je ziet hoe knuffelbaar onze varkens zijn. Thea, het rode varken, is favoriet bij veel bezoekers. Ze komt nu zelfs naar mensen toe, gaat liggen, roept “aai me, aai me, aai me!” en strekt haar poten, draait zich comfortabel en knort van genot bij het aaien over haar buik.

Verandering van gedrag

Afgelopen week veranderde haar gedrag plotseling. Thea begon haar neus tegen benen aan te wrijven en zelfs te happen. In plaats van comfortabel knorren heeft Thea heel erg lopen ‘piepen’, knorde de hele tijd hoge wieeeep! wieeeeep’ geluidjes terwijl ze je bleef achtervolgen.

Dit baarde mij zorgen. Waarom slaat haar gedrag zo plotseling om en hoe moeten we hiermee omgaan? Hoe gaat dit samen met volledige publieke openstelling van het terrein?

Thea is berig

Toen zag ik het, Thea is berig, haar eerste periode van berigheid. Eens in de drie weken is een zeug vruchtbaar, in varkenstermen bronstig of berig (ze kan dan gedekt worden door een beer). Nu snap ik het ook, hormonen brengen haar uit haar evenwicht. Haar drie broertjes zijn borgjes (gecastreerde mannetjes), die worden er niet warm of koud van. En er is voor Thea geen beer te bekennen. Thea kan geen kant op met al haar hormonen. Gelukkig duurt het niet lang, maar een paar dagen en gelukkig het is al weer voorbij.

Maar over drie weken is het weer zover. Zo is de natuur, dan kunnen we verwachten dat Thea weer last zal hebben van berigheid, met het bijbehorend ongewenst gedrag, duwen, snauwen, achter je aanrennen en bijten. Nu zijn we gewaarschuwd en wij waarschuwen het publiek ook. Hoe? Daar denken we nog even over na. Dit is voor niemand leuk en ook zeker niet voor Thea. Heb a.u.b. enig begrip voor haar periodieke hormonale periode en laat Thea met rust tijdens haar berigheid of vermijdt eventueel haar bos voor die twee/drie dagen.

Laat je horen

Namens stichting Stadsvarkens en namens Thea bieden we onze excuses aan voor de overlast die u mogelijk heeft ervaren.

Overigens worden wij graag geïnformeerd met een mail aan info@stadsvarkens.nl over uw positieve en negatieve ervaringen met onze varkens. Zo kunnen we tijdig inspelen op uw ervaringen.

Geef een antwoord